Kam vyraziť na vianočné trhy

19.12.2016

Vianočný zhon na nás dolieha zo všetkých strán. V práci, doma, v obchodoch – všade sa finišuje, aby na Vianoce a medzi sviatkami bolo všetko hotové, alebo aby toho zostávalo urobiť čo najmenej. Ak sa vám však pošťastilo a máte už svoj zoznam úloh hotový, alebo len jednoducho potrebujete vypnúť, je práve teraz ideálna príležitosť vychutnať si vianočnú atmosféru na vianočných trhoch. Kam na ne vyraziť?

              Jednou z miestnych lokalít je samozrejme Bratislava. Vianočné trhy sa tu konajú od 18. novembra do 22. decembra na troch námestiach. Najviac stánkov – 72, bude na Hlavnom námestí, Františkánskom námestí bude 27 stánkov a na Primaciálnom námestí bude 1 stánok a tu bude aj umiestnené klzisko. Na Hlavnom námestí sú už tradične stánky s rôznymi pochúťkami a lahôdkami a takisto aj stánky, kde je možné nakúpiť nejaké darčeky – napríklad remeselné výrobky. Na Františkánskom námestí sú najmä stánky s jedlom a takisto aj tradičné charitatívne stánky. Po zotmení je možné zažiť krásnu atmosféru s úžasným osvetlením a vychutnať si ju napríklad s pohárom teplého punču.

               Ďalšou z možných a relatívne blízkych lokalít, kde je možné užiť si vianočnú náladu je Viedeň, ktorej vianočné trhy sú vyhlásené. Trhy sa tu konajú od 12. novembra do 24. decembra. Trhy sa konajú pred viedenskou radnicou, ktorá je povestná svojou krásou, ale napríklad aj pred zámkom Schönbrunn. Ale to nie je všetko. Vo Viedni sú trhy skoro na každom námestíčku a každý má svoje osobité čaro a takisto aj zameranie. V uliciach je cítiť vôňu vianočného pečiva, punču, pečených gaštanov a iných dobrôt. Na nádherne osvetlených námestiach je možné vidieť rôzne zaujímavo vyzdobené stromčeky, rozprávkové bytosti a vystúpenia v rámci sprievodného programu pre dospelých aj deti. Samozrejme aj tu nájdete veľké množstvo stánkov s remeselnými výrobkami z rôznych materiálov, kde sa môžte inšpirovať pri výbere darčeka. Nechýbajú stánky s nápojmi a dobrotami na zahryznutie. Stačí si len užívať a vnímať čarovnú atmosféru vianočnej Viedne.