Bývanie podľa Feng-Šuej

15.03.2017

Zariaďovanie nového domova so sebou prináša veľa výziev ale aj veľa príležitostí. Je to možnosť splniť si želania a túžby o ktorých ste snívali. Ešte lepšia je situácia, ak nastupujete do nového domova ako prví majitelia. Nie sú tu žiadne pozostatky po pôvodných majiteľoch, ani tie zlé, ale ani tie dobré. Všetko je možné zariadiť od novoty a preto sa oplatí každému kroku venovať náležitú pozornosť a uvedomiť si jeho dôležitosť.

Existuje mnoho spôsobov a štýlov ako si zariadiť nové bývanie: Niekto si na pomoc pozve architekta, niekto kamarátov a príbuzných, iní si to chce naozaj urobiť všetko sám. Každý má však jeden rovnaký cieľ: Nakoniec sa v novo zariadenom domove chce cítiť dobre a pohodlne.

Princípy a postupy, ktorými sa dá dosiahnuť táto harmónia obývaného priestoru sa líšia. Niekto má jednoducho pre takéto veci cit a „dobré oko“. Kto si nie je taký istý sám sebou, môže využiť napríklad učenie Feng-Šuej. Toto staré čínske umenie sa zaoberá vzťahom človeka a jeho životného priestoru v čase. Usporiadaním priestoru sa snaží dosiahnuť plynulé prúdenie energie čchi. 

Niekoľko tipov, ktoré je vhodné dodržať v priestore nového domova:

Okolie domu

Okolie domu by malo byť vždy upratané a upravené, cesta ku dverám by mala byť nepoškodená a čistá. Dôležité je osvetlenie, aby návštevníci dobre videli na cestu. Vstupné dvere by nemali byť naproti toalete, alebo spálni či kuchyni.

Obytný priestor

Základom je poriadok, aby energia mohla voľne a bez prekážok prúdiť. Sťahovanie do nového domova dáva príležitosť znova prebrať veci a zbaviť sa zbytočností, ktoré len zavadzajú a zaberajú priestor a bránia prúdeniu energie. S menším počtom vecí sa poriadok ľahšie udržuje a energia prúdi voľnejšie. A nemalo by sa zabúdať ani na poriadok v skriniach a zásuvkách.

Osvetlenie

Osvetlenie by vždy malo byť tlmené, pokiaľ možné nepriame. Ideálne je osvetlenie umiestniť do stredu miestnosti. Ostré svetlo Feng-Šuej neprospieva. Zrkadlá by mali byť čisté a v úrovni očí. Ideálny tvar je oválny a jednoduchý, bez zbytočný ch ozdôb.

Kúpeľňa a toalety

Kohútiky v kúpeľni by mali byť vždy dobre zatiahnuté, aby nekvapkali. Lieky v kúpeľni by mali byť schované aby nám nepripomínali dôvod ich užívania. Záchod by vždy mal byť zatvorený, aby zbytočne neunikala energia.

Kuchyňa

Najlepšiu energiu v kuchyni získate poriadkom a čistotou. Špinavá kuchyňa znamená špinavú energiu, ktorá narušuje kvalitu a energiu jedla. Čerstvé kvetiny v kuchyni prinášajú pozitívnu energiu. Taktiež sa odporúča blízko stredu kuchyne (na stôl) položiť misu s čerstvým ovocím alebo živé kvetiny.

Obývačka

Obývacia izba je miestnosť stretávania. Asi najdôležitejší je dostatok svetla, aby na seba obyvatelia videli. Pohovky a stoličky by ideálne mali byť umiestnené čelom ku dverám, aby sediaci ľudia vždy mohli vidieť dvere. Taktiež je dôležitý dostatok živých kvetín a zrkadiel. Elektrospotrebiče by nemali byť umiestnené v strede miestnosti, pretože ich vyžarovanie narušuje tok energie čchi.

Spálňa

Spálňa by mala byť vzdušná a čistá a jednoduchá bez množstva nábytku. Priestor v spálni je možné doplniť kvetinami s okrúhlymi listami. V spálni by nemali byť elektronické prístroje ako sú televízor alebo počítač, ich elektromagnetické pole pôsobí rušivo. Taktiež by tu nemalo byť ani náradie na cvičenie.

 Zriadením si nového domova podľa Feng-Šuej by naša snaha skončiť nemala. Princíp Feng-Šuej neznamená len správne umiestnenie predmetov, znamená to určitý prístup k životu, spôsob rozmýšľania a vzťah k hodnotám. Rovnako ako je doma treba udržiavať poriadok, aj o harmóniu v domove sa treba starať a rozvíjať ju. A to bez každodenného úsilia nejde.