Ako si správne vybrať pozemok?

02.04.2017

Asi každý, kto sníva o vlastnom bývaní v domčeku si predstavuje, aké to bude fajn bývať vo svojom, mať záhradku, kde sa bude dobre relaxovať a kde si aj deti budú môcť pohrať. Medzi predstavami a skutočným bývaním je však veľké množstvo rozmanitej práce, ktorej rozsah a náročnosť si budúci majiteľ často nevie ani predstaviť.

Ak sme sa teda rozhodli investovať do vlastného bývania, prvá otázka ktorá nás napadane, je kde to vlastne bude? Výber lokality je sám o sebe oriešok pretože v sebe spája často protichodné požiadavky: Pokojné miesto, dostupnosť MHD, prijateľná vzdialenosť dobrej práce a prípadne aj príbuzných, blízkosť škôl a krúžkov pre deti, dobrí susedia, možnosť vychádzok v okolí, dobré cesty, obchody a kultúra v blízkosti, taktiež blízkosť lekárskej starostlivosti. A určite sme na niečo zabudli.

Ak sa nám podarilo vybrať lokalitu, môžeme už hľadať konkrétny pozemok. Dôležitá je napríklad jeho orientácia podľa svetových strán. Ak chceme mať aj záhradku je tento faktor ešte dôležitejší. Na severnej strane sa našej záhradke bude určite dariť inak, ako na strane južnej. S tým súvisí aj okolitá zástavba, kde je nás bude zaujímať, kde nám kto bude pozerať do okien alebo do dvora a kde nám budú alebo naopak nebudú tieniť stromy či budovy. Ak sa obzeráme po pozemku v svahu, určite bude zaujímavé zistiť, ako a kam sú odvodnené pozemky nad tým naším. Je dôležité si aj zistiť, aké požiadavky na stavebníkov má obec, či vôbec na danom pozemku stavbu povolí a prípadne za akých podmienok.

Ak je blízko pozemku cesta, malo by nás zaujímať aká je na nej premávka, a aké vozidlá po nej jazdia.

Určite by nás malo zaujímať či je v blízkosti pozemku rieka alebo jazero a či sa pozemok prípadne nenachádza v záplavovej zóne, čo by prípadne mohlo mať dopad na vydanie stavebného povolenia  alebo pri rokovaniach s poisťovňami.

Nebude na škodu zistiť si niečo aj o prípadných susedoch, ako „funguje“ starosta obce a aké služby obec poskytuje.

Samozrejme, že nás bude zajímať pripojenie alebo pripojiteľnosť pozemku na inžinierske siete. V prípade že pozemok pripojená nie je, je dobré vedieť, z akého miesta sa budem pripojovať, cez aké pozemky pôjdeme a samozrejme je dobé vedieť, či nám majitelia pozemkov dovolia inžinierske siete cez ne viesť.

Ak nájdeme vhodný pozemok, ešte nemusí byť vyhrané. Je dôležité si overiť v katastri nehnuteľností či pozemok naozaj patrí človeku, od ktorého ho chceme kúpiť, či prípadne s predajom súhlasia všetci majitelia, či na pozemku nevisí vecné bremeno (napr. ručenie, hypotéka) alebo či pozemok nie je súčasťou exekúcie.

Na právne záležitosti odporúčame vybrať si dôveryhodného právneho zástupcu, ktorý sa na tieto veci špecializuje a pozná aj triky podvodníkov s pozemkami a dokáže im predísť alebo sa im vyhnúť.

Faktorov, ktoré môžu ovplyvniť naše rozhodnutie a výber pozemku je veľmi veľa a je treba im venovať patričnú pozornosť. Mnohí investori dávajú do svojej investície celoživotné úspory prípadne sa zadlžujú na celý život a prípadný problém s pozemkom by mohol sen o vlastnom bývaní prinajmenšom skomplikovať, posunúť aj o niekoľko rokov alebo v niektorých prípadoch aj úplne znemožniť.