Tipy na výlet v okolí Malého Raja

15.05.2017

Využite jarné dni naplno a vyrazte na výlet v okolí Malého Raja. Ak máme aspoň priemernú výbavu do prírody – už sa dá uvažovať aj o výlete. Prinášame niekoľko tipov na jarný výlet v okolí Malého raja.

Zrúcanina hradu Biely kameň

V blízkosti Svätého Jura sa nachádza zrúcanina gotického hradu Biely kameň. Ak sa rozhodnete ju navštíviť, trasa začína žltou turistickou značkou na železničnej stanici v Svätom Jure. Následne prechádza cez celý Svätý Jur. Kúsok za Svätým Jurom je už zrúcanina. Ranogotický hrad je dielom zemepánov, ktorí ho postavili krátko po vpáde Tatárov. Bol súčasťou obrannej línie malokarpatských hradov na západnej hranici Uhorska. Vďaka svojej polohe bol vhodný na kontrolu obchodnej cesty z Bratislavy do Trnavy a horskej cesty do Stupavy. Hrad leží na trase Svätojurského náučného chodníka. Na Biely kameň sa dostanete asi za 30 minút.

Zámocký park v Pezinku

Zámocký park je ideálne miesto na výlet s malými deťmi, alebo ak nemáme náladu alebo čas na dlhší výlet do prírody. Park vybudoval v roku 1844 František Pálfy. V tejto dobe boli v okolí zámku vysadené vzácne dreviny, pod ktorými sú umiestnené pomníky obľúbených grófskych psov. Zámocký park sa postupne stal odpočinkovým miestom pre grófstvo, ale aj pre prostých ľudí. V súčasnosti je park v majetku mesta Pezinok. V parku sa nachádzajú vzácne stromy, jazierko s kačicami, voliéra pre pávy a samozrejmosťou sú upravené chodníky. Nechýba detské ihrisko. Názvy rastlín a živočíchov sa môžete dozvedieť na náučnom chodníku, ktorý je súčasťou parku. Návštevu parku je možné spojiť s návštevou Pezinského zámku a múzea.

Pezinský zámok

Pezinský zámok je dominantným prvkom historickej časti mesta Pezinok. Bol postavený pred rokom 1271 ako hrad a bývala v ňom vysoká pezinská šľachta. Bol obklopený dvomi vodnými priekopami s padacími mostmi, takže išlo o vodný hrad. V 19. storočí bol hrad prestavaný na zámok. Týmito úpravami sa potlačil obranný ráz hradu. V tomto čase bol vysadený v jeho okolí aj anglický park s vzácnymi stromami. V priestoroch zámku je možné navštíviť reprezentačnú vináreň a reštauráciu.

Biely kríž

Obľúbená pešia a cyklistická lokalita. Trasa je značená žltou turistická značkou a začína na železničnej stanici v Svätom Jure. Následne prejdete cez celý Svätý Jur. Za Svätým Jurom sa nachádza zrúcanina gotického hradu Biely kameň, čo je vhodné miesto na prestávku. Značka pokračuje asi 2 kilometre po krátkom úseku pomerne strmým stúpaním a pokračuje popod Veľký Javorník na rázcestie s cyklotrasou. Tu nájdeme prístrešok, takže je možné pohodlne sa posilniť z vlastných zásob. K Bielemu krížu sa pokračuje opäť po žltej značke a po približne 1 kilometri prídeme na koniec našej trasy. V cieli je lúka, kde je možné si pri priaznivom počasí odpočinúť a bufet s občerstvením. Celá trasa tam má približne 7,1 km, ale pomerne veľké 416-metrové prevýšenie.